Kære Dr. Hassan Mustafa.

Jeg skriver til dig, fordi jeg oprigtigt er bekymret for dit fineste eje, VM-slutrunderne.

Som jeg ser det, er du godt i gang med at ødelægge produktet. Det, der foregår lige nu blandt de 24 kvalificerede nationer, ligner, set fra min kommentatorboks, langt mere afvikling end udvikling.

Som du nok har kunnet se, så har den største del af de indledende kampe ved dette VM i Serbien været noget nær en parodi på begrebet eliteidræt.  Hvad i alverden skal vi bruge kampe til, der stort set er afgjort inden nationalmelodierne? 

Du må gøre noget.  Det her er altødelæggende for den sport, du har dedikeret dit liv til, og for hvilken du er den øverste præsident. Gider du egentlig selv se de kampe, hvor der på forhånd ikke er en ”Kinakvindes” chance for bare den mindste spænding?

Bare lige for god ordens skyld, så har jeg fundet et par fine eksempel frem til dig fra første to spillerunder.

Frankrig – Congo, 31-13.

Holland – Den Dominikanske Republik, 44-21.

Brasilien – Algeriet, 36-20.

Danmark – Kina, 44-21.

Tyskland – Australien, 33-15.

Montenegro – Congo 35-9.

Serbien – Algeriet 34-14.

Frankrig - Den Dominikanske Republik 27-10.

Og trukket op fra bunden af harpikskrukken fandt jeg lige – eksklusivt, braget mellem Polen – Paraguay. Den sluttede med beskedne 40-6 til polakkerne.

Disse resultater udstiller i mine øjne VM håndboldens største problematik lige nu. Alt for mange totalt ligegyldige kampe. De bliver spillet under dit påskud af, at det på langt sigt er med til at udvikle håndboldsporten globalt.

Det holder ikke en tre-meter. I stedet piller det ved produktets troværdighed og udstiller en sport, der for altid vil have en kvalitetsmæssig slagside til Europa.

I din position som præsident for det Internationale Håndbold Forbund vil jeg derfor opfordre dig til at gå ind i den store tænkeboks.  Det må være på tide at få ændret den tåbelige turneringsstruktur, VM-slutrunderne spilles under lige nu. Der bliver altså lukket alt for mange jammerlige hold ind i gruppespillet, hvilket totalt dræber illusionen om, at vi her skulle have samlet verdens bedste.

Du må få kigget på kvalifikationskravene og gøre vejen endnu længere og langt mere besværlig for de helt små nationer, der udspringer langt væk fra Europa. Jeg tror, vi er enige om, at lande som Brasilien, Korea, Japan og Angola, som ved flere lejligheder har givet os store oplevelser rundt på halgulvet, er velkommen. Men kan du fortælle mig, hvordan et land som eksempelvis Australien nu nærmest er blevet fast medlem af VM klubben?

Her i Serbien møder de op for syvende gang til et verdensmesterskab siden 1999. På de 14 år har de formået at tabe samtlige 38 gange, de har været på banen. Er det det, du kalder udvikling?

Så ved jeg godt, at du har indført taberturneringen Præsidents Cup, hvor de små kan møde ligeværdig modstand i en fuldstændig ligegyldig fordeling af de dårligste placeringer. Den turnering bliver du simpelthen nødt til at give mig en forklaring på ved lejlighed.

Vi ses jo engang imellem, på afstand, det er ikke let at komme ind på VIP-pladserne. Men skulle jeg få lov en dag, så vil jeg give dig hånd og et godt råd med på VM-vejen.

Se at få gjort noget ved turneringsformen og ikke mindst kvalifikationskravene!

VM er ganske enkelt ved at være en alt for pinlig udvanding af håndboldsportens troværdighed.

Med venlig hilsen

Thomas Kristensen, Danmark.

Flere kommentarer af Thomas Kristensen

Øvrige kommentarer